CliniClowns

Cliniclowns Nederland biedt afleiding en plezier aan zoveel mogelijk kinderen die het moeilijk hebben door ziekte of een handicap.

De Cliniclowns laten de kinderen weer even baas zijn over hun eigen situatie, laten ze gewoon weer even kind zijn. Cliniclowns doet dit in de overtuiging dat dit bijdraagt aan het doorbreken van isolement en het tegengaan van verveling. In Nedereland zijn naar schatting zo´n 250.000 zieke kinderen, waarvan er zo´n 20.000 thuis worden verpleegd en verzorgd. In 2005 realiseerden zij met hun bijna 60 speciaal opgeleide clowns 160.000 kindcontacten.

CliniClowns

Op dit moment spelen bijna 60 Cliniclowns in ruim 110 ziekenhuizen en andere zorginstellingen door heel Nederland. Omdat veel van deze kinderen vaak ook langdurig thuis worden verpleegd en verzorgd, gaan zij zich ook op deze groep richten. Daartoe is de website van Villa Neuzenrode.nl ontwikkeld. Het unieke aan deze website is dat kinderen live via de webcam contact kunnen hebben met de Cliniclowns die daar wonen. Daarnaast kunnen zij in de Villa terecht om onder meer spelletjes te spelen, elkaar en de Cliniclowns te ontmoeten, avonturen te beleven, ´iets´ te maken en nog veel meer leuke dingen. Alleen of samen, maar hoe dan ook alles met een Cliniclowneske inslag.


Door donateur te worden (dit kan al vanaf 5 euro per maand) kunt u ervoor zorgen dat zij hun werk kunnen blijven doen: www.cliniclowns.nl
CliniClowns

Ons project: het idee
Op het moment dat bij ons de P&M op de deurmat valt met op de cover `nieuwe wedstrijd` begint er direct iets te kriebelen. Nieuwsgierig naar het onderwerp zoeken we, zonder één artikel gelezen te hebben zo snel mogelijk naar de informatie over de wedstrijd. Natuurlijk spreekt het onderwerp ons niet altijd aan, maar dit keer wel, want met het thema ´beroepen´ kun je gelukkig heel veel kanten op.

Wat volgde was een gezellig avondje brainstormen. De gekste beroepen passeerden de revue, want ons uitgangspunt was wel om iets origineels te maken en een beroep te kiezen waar we ons in moesten verdiepen en wat ons ook persoonlijk aansprak. We wilden iets maken met een vrolijke uitstraling en onze eerste gedachten gingen uit naar iets met clowns. Maar ja, iets origineels met clowns…….de Cliniclowns! Onze eerste concrete ingeving was raak!

Gelukkig hebben wij in de praktijk nooit met ze te maken gehad, maar het is een enorm goede organisatie die veel aandacht verdient en dus ook die van ons. Aan de slag dus!

CliniClowns

Aan de slag voor een lach!
Het idee was geboren, maar nu de uitwerking! Wij waren (gelukkig) nog nooit op een kinderafdeling van en ziekenhuis geweest, laat staan een Cliniclown gezien. De eerste stap was dus om contact te zoeken met de Cliniclowns. Ze reageerden meteen erg enthousiast en stuurden ons een uitgebreid informatiepakket met het verzoek ze op de hoogte te houden van onze vorderingen en dat deden we graag.

Het is, vanwege privacy en hygiënemaatregelen niet mogelijk om zomaar op een kinderafdeling te gaan kijken. Op de websites van de diverse kinderziekenhuizen hebben we wat foto´s gevonden, zodat we een indruk kregen van de keurstellingen en de inrichting van de zalen. Met deze informatie zijn we aan de slag gegaan. We waren er al gauw over uit dat het een tweepersoons kamer moest worden met een doorkijk naar de gang.

Wat staat er zoal in zo´n ziekenzaal? 2 bedden, een wastafel, kledingkasten, nachtkastjes, een leestafel en een speeltafel voor de kleintjes. Kortom, niet getreuzeld: aan de slag voor een lach!

CliniClowns

De realisatie
Zoals gewoonlijk wilden we weer zoveel mogelijk zelf maken. Leo is begonnen met de kast te maken, voor hem, met zijn ervaring, een koud kunstje. De voorgevel had iets meer voeten in aarde, want toen hij klaar was besloten we hem toch uitschuifbaar te maken i.p.v. hem in de voorgevel te drukken. Maar, na de nodige aanpassingen was ook dat weer voor elkaar.

Ondertussen was José begonnen met het maken van de poppetjes. We besloten om ook deze allemaal zelf te maken. Een hele klus, maar het resultaat gaf heel veel voldoening. We hebben een foto van de clowntjes opgestuurd naar de Cliniclowns om ze op uitstraling te laten ´keuren´, want Cliniclowns hebben wel een eigen gezicht: ze hebben weinig tot geen schmink, en onderscheiden zich vooral door een rode neus en aparte kleding en accessoires. Gelukkig werden ze goedgekeurd en gingen we verder met de andere poppetjes, want daarnaast moesten er natuurlijk een dokter, een zuster en zieke kindjes gemaakt worden. Een ouder en een schoonmaker maakten het geheel compleet.

CliniClowns

Leo was ondertussen bezig met de kasten, de bedden en de wastafel. En als je een ziekenhuisbed maakt, moeten daar wieltjes onder en moet hij omhoog en omlaag kunnen. En als dat lukt, moeten er ook wieltjes onder de nachtkastjes en onder de infuusstandaard (die hij ook zelf heeft gemaakt). Zo maak je het jezelf steeds moeilijker en wordt je project steeds mooier en echter.

Naarmate de diverse onderdelen vorderden werden we steeds enthousiaster. De kasten werden gevuld, gordijnen rondom de bedden werden gemaakt en de ziekenzaal werd aangekleed. Ook de gang werd aangekleed met schilderijen. Hiervoor werden lijstjes gemaakt. Ook aan details als een ´verboden mobiel te bellen´ en ´uitgang´ bordje en een noodbel lampje hebben we gedacht.

We hebben een systeemplafond aangebracht met daarin de verlichting en een rookmelder. Voor de kleur geel is gekozen omdat we dat op veel foto´s tegen kwamen en het ons erg aansprak. De ruimte is verder aangekleed met spelletjes, boekjes e.d.

CliniClowns

Veel handwerk
Het grootste gedeelte van ons project hebben we zelf gemaakt. Een opsomming:
Het casco, Het zonnescherm, Het systeemplafond, De bedden, De nachtkastjes, De kasten, De wastafel, De speeltafel, De tafel, De stoel en krukjes, De poppetjes (behalve de kleuter aan de speeltafel), De infuusstandaard, De kaartjes, De ballonnen, De televisies, De gordijnen, De klok, De prullenbak …en diverse accessoires.

Het was een feest om dit project te werken. Ook het enthousiasme van de Cliniclowns heeft ons enorm gestimuleerd om er extra ons best op te doen, zodat het de juiste uistraling zou krijgen en het juiste verhaal zou vertellen. We hopen dat het gelukt is!

Leo en José Mallie