Het Huis van Hagrid

Als het tijdschrift ‘P&M’ in de bus valt waar een Harry Potter wedstrijd wordt aangekondigd, zijn wij niet meteen enthousiast.

We waren al met een ander project bezig en zagen het niet zitten om daarmee te stoppen. Echter, onze zoon bleef aandringen en kwam met het idee om het huisje van Hagrid na te maken. Na veel twijfelen besloten we toch om mee te doen, en Leo begon met het bouwen van het huis. Ondertussen begon ik met het maken van de poppetjes. Dit was een hele uitdaging, want daar had ik nog weinig ervaring mee. De figuren zijn nogal specifiek, dus het was belangrijk dat ze goed lijken. Het heeft veel zweetdruppels gekost, maar uiteindelijk is het gelukt.

Huis van Hagrid

Tegelijkertijd was ik ook begonnen met het lezen van de boeken, zodat ik zoveel mogelijk informatie kon verzamelen over het huis. We hadden alleen één foto, en de film draaide net in de bioscoop. Al snel werd duidelijk dat de beschrijving in het boek niet overeen kwam met het huisje in de film. We hebben toen besloten om een combinatie te maken van die twee.

Huis van Hagrid

Het huisje is van hout gemaakt, met een afneembaar front en een afneembaar dak, zodat alles goed te zien is. Het dak is bekleed met stroken daksingels van schuurpapier en vervolgens geschilderd en bekleed met mos. De buitenmuren zijn bedekt met schijfjes hout in verschillende diktes, om zo een stenen muur na te bootsen (hier zijn een aantal varianten aan vooraf gegaan!). De trap is van hout, maar lijkt van steen. De klimop is zelf gemaakt.

Huis van Hagrid

Ook de inrichting van het huis is een combinatie van de film en het boek. De meubels zijn allemaal door Leo gemaakt. Ook de open haard maakte hij zelf. Elektriciteit heeft Hagrid niet, dus zijn de draden onzichtbaar weggewerkt. Alle lampen, behalve de lantaarns, zijn zelf gemaakt. Uit de schoorsteen komt echte rook (moet apart aangezet worden, is nu niet mogelijk).

Huis van Hagrid

De scène die wij uitbeelden, is het moment dar Hagrid het drakenei, dat hij uit het vuur heeft gehaald, aan Harry, Ron en Hermelien laat zien.Naast het huisje staat een bijgebouwtje. Wat hier in staat wordt nergens beschreven, dus hebben wij er een ‘poepdoos’ in gemaakt en een opslag van zijn gereedschap.

Huis van Hagrid

Het huisje staat op een grasveld, aan de rand van het verboden bos. Achter het huisje staat een pompoenen kweektuintje, en via het pad komt de conciërges Vilder met zijn kat Mrs. Norks kijken waar Harry, Ron en Hermelien blijven. Achter hem de deur naar het verboden bos.

Huis van Hagrid

We hadden slechts 7 maanden de tijd om dit project klaar te krijgen, dus het was hard werken, maar het is uiteindelijk geworden wat we wilden. Ook onze zoon kon er zijn goedkeuring aan geven.

Wij hebben op de wedstrijd de tweede prijs gewonnen. Een jaar later hebben we op de manifestatie ‘Arnhem poppenhuisstad’ met dit poppenhuis wederom de tweede prijs gewonnen!

Leo en José Mallie

Huis van Hagrid
Huis van Hagrid