De Insectenverzamelaar

Nadat we in 1997 met onze dierenartspraktijk de eerste prijs gewonnen hadden, kregen we al gauw weer inspiratie.

De dierenartspraktijk had met mijn werk te maken (ik ben dierenartsassistente), en ons volgend project moest iets te maken hebben met het werk van Leo. Wij kozen voor een insecten preparateur.

Insectenverzamelaar

We zijn, om de juiste sfeer te proeven, wat foto’s gaan maken bij een van de preparateurs. Toen ik al die ordners, boeken, doosjes en die heerlijke puinhoop zag, had ik al gauw de koorts te pakken.

Insectenverzamelaar

Leo begon al gauw met het maken van de bouwtekening en het maken van de meubeltjes. Ik kon aan de slag met de dozen, mappen en… insecten. Wij kregen wat kleine insecten die ik vervolgens op kon prikken en in de laatjes kon doen. Bij de universiteit van Amsterdam zijn wanden met kasten vol met honderden laden, gevuld met insecten.

Insectenverzamelaar

Als je in de kamer kijkt van een preparateur zie je daar overal stapels mappen, tijdschriften en knipsels en verder wanden vol met allerlei soorten en maten doosjes en potjes, vol met insecten.Daar lagen ze te wachten om geprepareerd te worden en netjes in laden, gesorteerd op soort en vindplaats opgeborgen te worden.

Insectenverzamelaar

Wij maakten een zolderetage, waar een ietwat zonderlinge man de hele dag bezig is met het verzamelen, ordenen en opprikken van zijn insecten. We hebben geprobeerd om vooral de sfeer die er in zo’n ruimte hangt zo goed mogelijk weer te geven. Via de trap kom je op de overloop van de zolderverdieping. Op de zoldervloer liggen houten planken, gezaagd uit oude tafelpoten en d.m.v. kleine spijkertjes vernageld.

Insectenverzamelaar

De meubels zijn ook van dit hout gemaakt. De stoel is bekleed met oud handschoenenleer. De laatjes zijn gemaakt van vliegtuigtrapje en voorzien van een sponning, waar een glasplaatje in ligt. In de hoek van de lade is een ruimte voor de mottenballen (sierstrooisel voor taarten) en op de bodem ligt piepschuim (vleeswarenbakjes). Alle laden zijn gevuld met echte insecten!

Insectenverzamelaar

De netten, vallen, spanblokken, de broedstoof, de microscoop zijn zelf gemaakt. In de hal heeft hij zijn inpaktafel, zodat hij insecten van versturen naar andere verzamelaars. Zo houdt hij zijn collectie op peil zonder dat hij er zelf de deur voor uit hoeft! De man is geheel geobsedeerd door zijn hobby, en daardoor heeft hij zelf insectenogen gekregen!

Trots waren we, toen we op de poppenhuismanifestatie ‘Arnhem poppenhuisstad’ weer de eerste prijs wonnen!

Leo en José Mallie

Insectenverzamelaar
Insectenverzamelaar