Snackbar 'De Smulhoek'

Dit project is gemaakt n.a.v. een wedstrijd die uitgeschreven werd door het tijdschrift ‘Poppenhuizen en Miniaturen’.

De opdracht was ‘eten en drinken buiten de deur’.Na een paar weken van ideeën uitwisselen kwamen we op een snackbar. We zagen het meteen zitten, en begonnen met het maken van de bouwtekening. Vol enthousiasme hebben we onze ideeën uitgewerkt.

Smulhoek

We hebben in een aantal snackbars gekeken en foto’s gemaakt, zodat we een goed beeld kregen van wat er in een snackbar allemaal thuis hoorde. We hebben een combinatie gemaakt van dingen die we in diverse zaken hebben zien staan, zodat we onze snackbar naar ons eigen idee konden inrichten.

Smulhoek

Het leek ons bijvoorbeeld leuk om trekautomaten te maken. Dat heeft ons wat denkwerk en zweetdruppeltjes gekost, maar het is uiteindelijk gelukt. In eerste instantie hadden we ze alleen in de winkel, maar het leek ons ook leuk om buiten een kroketje te kunnen trekken, dus hebben we buiten ook trekautomaten gemaakt.

Smulhoek

Verder mocht de milkshake- soft-ijs-, en slagroommachine niet ontbreken. De koelkast met blikjes vindt je in bijna iedere snackbar. Om het geheel een Amsterdams tintje te geven staat er een zwerver bij de vuilnisbak, om daar zijn lunch uit te nuttigen.

Smulhoek

Het huis is zelf gemaakt en ontworpen. Leo heeft garant gestaan voor de gehele inrichting van de winkel, zoals de bakinstallatie, de koelkast, de ijsmachines, de toonbank enz. De lichtbakken in de winkelheeft hij zelf gemaakt en ontworpen. Dezelfde diagonale balken als in het plafond komen terug in de plavuizen op de grond. José heeft alle kroketten, frikadellen, patat e.d. gemaakt van Fimo klei, en de etiketten van de blikjes en de Mars, Bounty e.d. op de toonbank zelf getekend. Er is zelfs een verschil tussen de gebakken en ongebakken patat! Ook de patatbakjes, de zakken, de zoutstrooier en de ijshoorntjes zijn zelf gemaakt. Voor een patatje mét of speciaal staan er een mayonaise- en een ketchuppomp. Ook deze zijn door Leo gemaakt, en het pompje werkt echt!

Smulhoek

Voor de klanten die een kopje koffie willen is er een espressoapparaat. Ook deze is zelf gemaakt, en zelfs de suikerklontjes, het melkkannetje en de bekertjes zijn niet vergeten. Ook is er een geldwisselautomaat voor de trekautomaten. Via de dienstingang kom je in een keukentje, waar wat opslag is en waar de diverse broodjes gesmeerd worden. Buiten staat de vuilnis klaar om opgehaald te worden.

Smulhoek

Er zitten heel veel uren in de bouw van dit poppenhuis, maar na elk gemaakt onderdeel zagen we het project zo groeien dat de impuls om door te gaan steeds groter werd en het een feest was om er aan te werken.

Wij wonnen met dit project de eerste prijs, met de opmerking dat alleen de patatlucht nog ontbrak!


Leo en José Mallie

Smulhoek
Smulhoek
Smulhoek
Smulhoek
Smulhoek
Smulhoek